Dieta małych dzieci wywołuje u rodziców sporo emocji, dlatego do tego, co zjadają nasze maluchy, przywiązujemy dużą wagę. Podejmujemy różnorodne działania mające na celu dbałość o żłobkową kuchnię.
Ponieważ w żłobku dzieci jedzą posiłki, które pokrywają około 75% ich dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, do kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przykładamy dużą wagę.
Bardzo starannie wybieramy ofertę cateringową. Proponowane zestawy obiadowe są dobrze zbilansowane, urozmaicone i zawierają wszystko, co dla małego człowieka jest niezbędne. Nie korzystamy z półproduktów. Użyte przyprawy nie zawierają glutaminianu sodu ani innych wzmacniaczy smaku, konserwantów czy sztucznych barwników. Stosujemy tylko zdrowe tłuszcze, unikamy białego cukru czy syropu glukozowo – fruktozowego.
Zwracamy uwagę na właściwe wzorce zachowania przy stole, ponieważ jest to wiek, w którym maluchy podpatrują, a potem naśladują dorosłych. Dzieci bardzo lubią jeść w towarzystwie, szczególnie rówieśników, dlatego w żłobku spożywają posiłki razem, pomagają im opiekunki. Dzieci nie są zmuszane do jedzenia, by w przyszłości posiłek nie kojarzył im się z czymś nieprzyjemnym.
Dzieciom z alergią pokarmową podawane są odpowiednie zamienniki zgodnie z zaleconą dietą. Woda do picia jest dostępna dla dzieci przez cały dzień